Τα έλκη (πληγές) από κατάκλιση δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι καθιστοί ή ξαπλωμένοι σε όχι πολύ μαλακή επιφάνεια για μεγάλο διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος που φορτίζονται από το βάρος του σώματος και που υπάρχουν οστά κοντά στο δέρμα.
Τέτοιες περιοχές είναι συνήθως:
• Τα έξω πλάγια των μηρών (τροχαντήρες) στις αρθρώσεις των ισχύων, σε ασθενείς που περνούν πολλές ώρες ξαπλωμένοι στο πλάϊ.
• Η ουρά (κόκκυγας) και οι φτέρνες και στο κεφάλι, σε ασθενείς που περνούν πολλές ώρες ανάσκελα.
• Τα ισχυακά κυρτώματα στους γλουτούς ,τον κόκκυγα και τα οστά της λεκάνης πάνω στα οποία καθόμαστε, σε ασθενείς που περνούν πολλές ώρες καθιστοί.
Πώς δημιουργούνται τα έλκη ;
Πιέζεται το δέρμα και ο υποδόριος ιστός μεταξύ μιας σκληρής επιφάνειας και ενός οστού, πιέζονται και τα μικρά αγγεία που φέρνουν το αίμα στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία τελικά αρχίζει να νεκρώνεται, αφού δεν δέχεται αίμα.
Κατακλίσεις παθαίνουν συνήθως ηλικιωμένοι και κατάκειτοι ασθενείς με παραπληγία, εγκεφαλικό, προχωρημένο Αλτσχάϊμερ κλπ αλλά και νέοι μετά από πολύωρες επεμβάσεις ή πολυήμερη παραμονή σε εντατικές μονάδες, ακίνητοι και χωρίς συνεχή ειδικευμένη περιποίηση.
Οι κατακλίσεις καλό είναι να προλαμβάνονται παρά να θεραπεύονται.
Με το σωληνωτό ή κυψελωτό αερόστρωμα κατά των κατακλίσεων επιτυγχάνεται η πρόληψη και η αποκατάσταση των ελκών ( σε συνδυασμό με το στρώμα χρειάζονται σωστή περιποίηση και καθαριότητα. Απαιτούν επιμονή, υπομονή, γνώση, χρόνο και πολύ κόπο στη σωστή κατεύθυνση για να επουλωθούν )!
Οι μεγάλες επιφάνειες εναλλασόμενης μειωμένης πίεσης που δημιουργεί το στρώμα, δεν αφήνουν τις παραπάνω αναφερόμενες περιοχές να παρουσιάσουν έλκη!
Τσακίρης Αλέξανδρος
Καθ.Φυσικής Αγωγής / Φυσικοθεραπευτής Msc
Αφήστε ένα σχόλιο