ΜΕΝΟΥ
Καλάθι

Ορθοπεδικές κατασκευές κηδεμόνων

Ορθοπεδικές κατασκευές κηδεμόνων κύφωσης – σκολίωσης
 

Τι είναι οι κηδεμόνες σκολίωσης- κύφωσης;

Οι ορθοπαιδικοί κηδεμόνες χρησιμοποιούνται στην σκολίωση εδώ και 500 έτη, από την εποχή του Ambroise Pare (1510 -1590). Σήμερα ο κηδεμόνας (brace), με ασθενή επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται ο μόνος μη χειρουργικός τρόπος για να σταματήσεις την εξέλιξη μιας σκολίωσης ή κύφωσης στον αναπτυσσόμενο σκελετό.

Η Orthomedicare έχει ISO και CE , Βεβαίωση κατασκευαστών από τον εγκεκριμένο Ελληνικό φορέα ΕΟΦ για να κατασκευάζει κηδεμόνες κορμού σύμφωνα με τις τελευταίες μεθόδους, από θερμοπλαστικό υλικό μετά από λήψη γύψινου προπλάσματος τύπου Boston, δυναμικούς, DDB, Cheneau, P.E.P.
Όλοι οι κηδεμόνες μας κατασκευάζονται με λεπτομέρεια και σύμφωνα με την υπόδειξη του θεράποντα ιατρού σας.
Έχουμε έμπειρους ορθωτιστές με πολύχρονη εμπειρία στις κατασκευές τέτοιου είδους.
Λαμβάνουμε υπόψιν την ακτινογραφία και τις υπόλοιπες εξετάσεις ώστε να τοποθετηθούν όλα τα πίεστρα στον κηδεμόνα σωστά.
Χρησιμοποιούμε αντιαλλεργικά υλικά υψηλής ποιότητας και χαμηλού βάρους ώστε να είναι άνετα στην χρήση του και εύκολα προσαρμόσιμα.
 Η φιλοσοφία μας είναι το κάθε βοήθημα να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και φυσικά να το χρησιμοποιεί ευχάριστα !
Η εκτίμηση του κάθε περιστατικού γίνεται από φυσικοθεραπευτές με πολύχρονη εμπειρία, επίσης δωρεάν.
Όλες οι μετρήσεις και πρόβες για τον κηδεμόνα, είναι δωρεάν!
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους θεωρείται επιτυχές από άλλους όταν η σκολίωση παραμείνει στο αρχικό της μέγεθος και από άλλους όταν δεν μεγαλώσει τόσο ώστε να χρειάζεται εγχείρηση. Με το ένα ή με το άλλο κριτήριο η επιτυχία του κηδεμόνα φθάνει στο 80%, εφόσον το παιδί δέχεται να τον φοράει μέχρι τη σκελετική ωρίμανση.
Γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης γίνονται κλινικά σημαντικές την περίοδο της μέγιστης ταχύτητας αύξησης του ύψους στην εφηβεία (peak height velocity, growth spurt).
Η περίοδος αυτή αντιστοιχεί στην ηλικία των 11 έως 13 ετών στα κορίτσια και των 13 έως 15 ετών στα αγόρια. 
Τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε ότι η θεραπεία με κηδεμόνα μπορεί να μειώσει το ποσοστό των εφήβων που θα χρειασθούν χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης στο 50% με τις εξής προϋποθέσεις:

 

  1. Παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό
  2. Σωστή κατασκευή και εφαρμογή του κηδεμόνα
  3. Έγκαιρη έναρξη της θεραπείας πριν την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης (growth spurt)
  4. «Δέσμευση» του παιδιού και της οικογένειας ότι θα συμμορφωθεί και θα ακολουθήσει το απαιτητικό πρόγραμμα εφαρμογής 20 ωρών το 24ωρο μέχρι την ολοκλήρωση της σκελετικής ανάπτυξης.


Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι μια μεγάλη σκολίωση κάποτε ήταν μικρότερη που μεγάλωσε όπως μεγάλωσε και το παιδί τους.

 

Μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει ή να έχει σταματήσει να μεγαλώνει. 

Λίγα λόγια περιληπτικά για την σκολίωση :

 

 

 

Τι είναι η σκολίωση ;          

 


Η σκολίωση είναι δυσμορφία της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων. Αφορά όλες τις ηλικίες και προτιμά τις γυναίκες. Στο γενικό πληθυσμό 1 στους 10 έχει σκολίωση. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιας αιτιολογίας και βαρύτητας. Στους 1000 ανθρώπους με σκολίωση, 2 με 3 θα χρειασθούν ειδική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους. Μία στις χίλιες περιπτώσεις θα χρειασθεί χειρουργική θεραπεία.
Η πιο συχνή μορφή σκολίωσης είναι η ιδιοπαθής σκολίωση των παιδιών και των εφήβων.
Η αιτία δεν είναι γνωστή. Από έρευνες στον Ελληνικό μαθητικό πληθυσμό ξέρουμε ότι 3 στα 100 παιδιά έχουν σκολίωση. Τα πιο πολλά είναι κορίτσια.
Πως αντιμετωπίζουμε τη σκολίωση

Η ιδιοπαθής σκολίωση ανάλογα με την ηλικία που την ανακαλύπτουμε, το μέγεθος (το μετράμε σε ειδική ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης σε μοίρες) και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού αντιμετωπίζεται με:

 

 

  1. Παρακολούθηση (δηλαδή δεν κάνουμε τίποτα και απλά παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραμόρφωσης κάθε 4 με 6 μήνες)
  2. Εφαρμογή ειδικών ναρθήκων στον κορμό που ονομάζονται ορθοπαιδικοί κηδεμόνες
  3. Εγχείρηση όπου γίνεται διορθωτική σπονδυλοδεσία από ειδικούς χειρουργούς σπονδυλικής στήλης.

 

Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση (φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική, κολύμπι, μονόζυγο ή εναλλακτικές θεραπείες) δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη σκολίωση που χρειάζεται αντιμετώπιση με κηδεμόνες ή εγχείρηση για να αλλάξει η φυσική της εξέλιξη. Η κινησιοθεραπεία, υπό την καθοδήγηση πτυχιούχου φυσικοθεραπευτή, ωφελεί μόνο όταν γίνεται συμπληρωματικά με την εφαρμογή κηδεμόνων. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το νάρθηκα αλλά να διατηρήσει την ευλυγισία των αρθρώσεων και να διατηρήσει του μυς του κορμού σε καλή φυσική κατάσταση. Η αλλαγή του κινητικού προτύπου που επιχειρούν μερικοί είναι ουτοπικός στόχος.