Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κλινική εικόνα βάδισης ενός ημιπληγικού και τρόπος σωστής αντιμετώπισης με δυναμικό κηδεμόνα ΠΔΚ.

Από admin 23/08/2017 0 Σχόλια
Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο ασθενής εμφανίζει ελαττωμένο μυϊκό τόνο (υποτονία). Η κατάσταση αυτή  αλλάζει  σύντομα και ο μυϊκός τόνος αυξάνεται σε μορφή σπαστικότητας. Η σπαστικότητα αποτελεί την πιο συνηθισμένη κινητική διαταραχή σε ένα ημιπληγικό ασθενή. Εκδηλώνεται με τη μορφή της αυξανόμενης αντίστασης στην παθητική κίνηση, η ένταση της οποίας εξαρτάται από την ταχύτητα εκτέλεσης της παθητικής κίνησης.
Με την πάροδο του χρόνου, η σπαστικότητα θα δημιουργήσει μια ανισορροπία στην μυϊκή ενεργοποίηση με συνέπεια να εμφανιστούν δυσκαμψίες.
Στο κάτω άκρο η υπερτονία είναι εμφανέστερη στους εκτείνοντες και τους προσαγωγούς. Το ισχίο βρίσκεται σε έσω στροφή και προσαγωγή, το γόνατο σε έκταση και ο άκρος πόδας σε πελματιαία κάμψη ενώ το έσω χείλος σε ανάσπαση. Τα δάχτυλα του ποδιού βρίσκονται σε πελματιαία κάμψη και το μεγάλο δάχτυλο πιθανώς σε έκταση.
Διαταράσσεται επίσης και η ιδιοδεκτικότητα του μέλους!
Κατά την βάδιση του ημιπληγικού παρατηρούνται τα εξής :
Στην ημιπληγική βάδιση η ασυμμετρία είναι έντονη στις χρονικές παραμέτρους της βάδισης και παρατηρείται: αυξημένη διάρκεια φάσης στήριξης στο υγιές κάτω άκρο ( ο ασθενής ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται ότι είναι πιο σταθερό ) , μειωμένη διάρκεια της φάσης της αιώρησης του υγιούς, μειωμένη διάρκεια της φάσης στήριξης στο πάσχον κάτω άκρο ( δικαιολογημένα λόγω αδυναμίας και αστάθειας του άκρου ποδός , το πέλμα δεν εφάπτεται  στο έδαφος με αποτέλεσμα την έλλειψη ισορροπίας )!
  Κατά τη φάση της αιώρησης του ημίπληκτου κάτω άκρου, πραγματοποιείται αυξημένη απαγωγή του ισχίου εξαιτίας της ανεπαρκούς κάμψης αυτού, που συνεπάγεται αύξηση του πλάτους βήματος και περιαγωγή του ημίπληκτου κάτω άκρου.
  Χαρακτηριστικό της ημιπληγικής βάδισης είναι η μειωμένη ταχύτητα και το μειωμένο μήκος βήματος, που επηρεάζονται από την δύναμη των καμπτήρων του ισχίου.
Στην αποκατάσταση του ασθενούς θέλουμε να διατηρήσουμε μέγιστο εύρος κινήσης της άρθρωσης του άκρα πόδα, να διατείνουμε και να αναχαιτήσουμε την σπαστικότητα του αχιλλείου τένοντα και να βελτιώσουμε την ιδιοδεκτικότητα και ισορροπία του ποδιού κατά τη βάδιση.
Συνεπώς όπως γνωρίζουμε ο κλασικός νάρθηκας έσω υποδήματος ποδοκνημικής που ακινητοποιεί την άρθρωση σε ουδέτερη θέση, δίνει λύση στην πελματιαία κάμψη του άκρα πόδα αλλά δεν διατηρεί το εύρος κίνησης και επίσης περιορίζει σημαντικά την λειτουργικότητα της άρθρωσης και κατ’ επέκταση δεν βοηθά αποτελεσματικά τον ασθενή κατά τη βάδιση !
Έχει μείνει λοιπόν στη συνείδηση όλων των Φυσικοθεραπευτών, και σωστά, ότι κάθε ακινητοποίηση μέλους δημιουργεί βράχυνση μυών και ρίκνωση τενόντων καθώς και περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης !  
Εδώ λοιπόν έρχεται ο STEP ON δυναμικός κνημοποδικός κηδεμόνας έσω υποδήματος με ελατήρια ανύψωσης πέλματος να δώσει λύση !
Με χαρά παρουσιάζω το προϊόν αυτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους θεραπευτές και γιατρούς, θα δώσει λύση σε πολλά ημιπληγικά περιστατικά και όχι μόνο!
Ο STEP ON τοποθετείται σε κάθε υπόδημα και αντιμετωπίζει την πελματιαία κάμψη , δίνει λύση στην ανάσπαση έσω χείλους και διατηρεί όλο το εύρος κίνησης της ποδοκνημικής και κατ΄ επέκταση εξομοιώνει σε μεγάλο βαθμό το φυσιολογικό πρότυπο βάδισης!
Επίσης βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία με αποτέλεσμα την αύξηση διάρκειας της φάσης στήριξης στο πάσχον κάτω άκρο κατά τη βάδιση, δικαιολογημένα λόγω σταθερότητας πλέον του άκρου ποδός !
Συνοπτικά η δυνατότητες του κηδεμόνα:
Kνημοποδικός κηδεμόνας, έσω υποδήματος, με ελατήριο ανύψωσης πέλματος, κατασκευασμένος από θερμοπλαστικό υλικό. Ως στόχο έχει να βοηθήσει στη βάδιση άτομα που εμφανίζουν το σύμπτωμα της πτώσης πέλματος (drop foot). Φέρει άρθρωση με ελατήριο στο ύψος του αστραγάλου, εκατέρωθεν των δύο σφυρών, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η ανύψωση του πέλματος κατά τη διάρκεια της βάδισης.
 

Παρενέργειες αντενδείξεις:
Όλα τα βοηθητικά μέσα κηδεμόνες και νάρθηκες τα οποία τοποθετούνται εξωτερικά στο σώμα, ενδέχεται, σε περίπτωση που εφαρμόζουν πολύ σφιχτά, να οδηγήσουν σε τοπική άσκηση πίεσης ή ακόμα, σε σπάνιες περιπτώσεις σε συμπίεση των διερχόμενων αιμοφόρων αγγείων ή νεύρων.
Στις ακόλουθες κλινικές εικόνες, η τοποθέτηση και η χρήση ενός τέτοιου  βοηθητικού μέσου ενδείκνυται μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό:
  • Παθήσεις / τραυματισμοί του δέρματος στο πάσχον μέρος του σώματος, κυρίως κατά την εμφάνιση ερεθισμών.
  • Χηλοειδή με οίδημα, ερυθρότητα κι η αυξημένη θερμοκρασία .
  • Λεμφική στάση – ακόμη κι αδιάγνωστα οιδήματα των μαλακών   μορίων μακριά από το εφαρμοσμένο βοηθητικό μέσο.
  • Προβλήματα ευαισθησίας – κνήμη / πέλμα.
Καλύπτεται από το ΠΕΔΥ συνταγογραφείται από αρμόδιο Ιατρό ΠΕΔΥ

Ενδείξεις :
Πτώση πέλματος που οφείλεται σε :
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Εγκεφαλική παράλυση,
  • Κάκωση νωτιαίου μυελού,
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας        
  • Μυοπάθεια – Μυασθένεια,     οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν: α) ημιπληγία  β) διπληγία,   γ) ατελή παραπληγία (παραπάρεση)
Τσακίρης Αλέξανδρος ( Καθ. Φυσικής αγωγής – Φυσικοθεραπευτής )

Αφήστε Σχόλιο