Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εξάρθρημα επιγονατίδας και συντηρητική αντιμετώπιση

Από admin 23/08/2017 0 Σχόλια
Ως εξάρθρημα της επιγονατίδας ορίζεται η τέλεια παρεκτόπιση της επιγονατίδας από την φυσιολογική της πορεία, έξω από την αύλακα στην οποία κινείται (μηριαία τροχιλία).

Σχεδόν πάντα η επιγονατίδα εξαρθρώνεται προς τα έξω μετά από τραύμα που μπορεί να είναι άμεση πλήξη ή στροφική κάκωση κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών.

Τις περισσότερες φορές η επιγονατίδα ανατάσσεται αυτόματα, επανέρχεται δηλαδή στην φυσιολογική της θέση, με την έκταση του γόνατος.

Σε περίπτωση που η επιγονατίδα έχει αναταχθεί, τότε το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος που συνοδεύεται από αίμαρθρο (συλλογή αίματος στην άρθρωση) λόγω ρήξης των συνδέσμων που συγκρατούν την επιγονατίδα στη θέση της. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό να παρουσιαστεί εμπλοκή της άρθρωσης (αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος) λόγω ύπαρξης ελεύθερου οστεοχόνδρινου τεμαχίου, το οποίο αποσπάστηκε κατά την αναπήδηση της επιγονατίδας έξω από την μηριαία τροχιλία.

Εάν η επιγονατίδα είναι εξαρθρωμένη, η διάγνωση είναι προφανής.

Σε διαφορετική περίπτωση το ιστορικό και η κλινική εξέταση θα θέσουν την διάγνωση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας. Οι απλές ακτινογραφίες του γόνατος είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της θέσης της επιγονατίδας αλλά την ανεύρεση πιθανών ελεύθερων οστεοχόνδρινων τεμαχίων στην άρθρωση ( τότε θα πρέπει να απομακρυνθούν με χειρουργική επέμβαση ). 

Η μαγνητική τομογραφία χρειάζεται επίσης για τους ίδιους λόγους αλλά και για την ανάδειξη της ρήξης των συνδέσμων που συνοδεύουν συνήθως το εξάρθρημα της επιγονατίδας.

Η θεραπεία του πρώτου εξαρθρήματος της επιγονατίδας είναι συντηρητική. Εφαρμόζεται λειτουργικός νάρθηκας για λίγες εβδομάδες και ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει λειτουργική ακινητοποίηση της επιγονατίδας στην φυσιολογική της θέση με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του έσω πλατέος μυός και των απαγωγών του ισχίου. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Τέτοιος νάρθηκας για την συντηρητική αποκατάσταση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας είναι ο PTO !

Χαρακτηριστικά του μηροκνημικού νάρθηκα :

Νάρθηκας εξαρθρήματος επιγονατίδος, κατασκευασμένος από υλικό AIR-MESH, αεριζόμενο,αντιαλλεργικό, αντιεφιδρωτικό.

Μεταλλικές πλαϊνές μπανέλες για σταθεροποίηση και εφαρμογή καθώς και έλεγχο της άρθρωσης του γόνατος σε υπερέκταση, κυκλικό δακτύλιο με ισχυρό σχήμα C  στην επιγονατίδα που είναι ιδανικό για την πλευρική σταθεροποίηση! 

Ειδικό πέταλο ενίσχυσης στη περιοχή της επιγονατίδας για βαθμιαία πίεση και Velcro ρυθμίσεις για καλύτερη πλευρική σταθεροποίηση.

Ιμάντες Velcro μηριαίοι και κνημιαίοι για πρόσθετη στήριξη.

Μηχανισμός CAWLEX FLEXION - EXTENSION για παρακολούθηση της επιγονατίδας στη κίνηση .

Επανευθυγράμμιση της επιγονατίδας.

Ιδανικό για την άθληση

Μπορεί να πλυθεί.

Ενδείξεις:

Συντηρητική αγωγή σε :

Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας

Υπερεξάρθρημα και εξάρθρημα επιγονατίδας

Επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα

Mall - Tracking Επιγονατίδας

Κακώσεις και ρήξεις πλαγίων συνδέσμων MCL, LCL

Χρώμα : Μαύρο

Τρόπος μέτρησης μεγέθους:  Περίπου 15 εκ. από το μέσον του γόνατος την περιφέρεια μηρού

Μεγέθη :

Small     38 - 46 εκ.
Medium 46 -53 εκ
Large     53 - 61 εκ.
XLarge   61 -69 εκ.


Τσακίρης Αλέξανδρος ( Καθ.Φυσικής αγωγής , Φυσικοθεραπευτής Msc )

Αφήστε Σχόλιο