Κύφωση χαρακτηρίζεται η κύρτωση προς τα εμπρός της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης πέραν του φυσιολογικού, κοινώς η καμπούρα. Διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες. Την νεανική κύφωση και την κύφωση των ενηλίκων – μεσηλίκων.

Η κύφωση των ενηλίκων οφείλει την ύπαρξή της στην παραμόρφωση των θωρακικών σπονδύλων, από την οστεοπόρωση και είναι συχνότερη στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Αιτιολογία κύφωσης

Η κύφωση στους ενηλίκους μπορεί να προκαλείται από την κακή στάση του σώματος και παρατηρείται κατά κόρον σε ανθρώπους που είναι αγύμναστοι. Η ιδιοπαθής κύφωση επίσης είναι πολύ συχνή, δηλαδή η παρουσία της κύρτωσης της θωρακικής μοίρας, χωρίς κάποια ιατρική εξήγηση. Αν η κύφωση παρουσιαστεί σε αρκετά προχωρημένες ηλικίες τότε οφείλεται κυρίως στην οστεοπόρωση και στην αρθρίτιδα. Τέλος, μία από τις αιτίες της κύφωσης είναι ένα ή περισσότερα Οστεοπορωτικά κατάγματα.

Πως εξελίσσεται η κύφωση στην πέρασμα του χρόνου

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να χειροτερέψει η κύφωση και να αυξηθεί παράλληλα και η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας (προκειμένου να επέλθει ισορροπία). Όταν συμβαίνει αυτό, η κύφωση μπορεί να επηρεάσει και τον αυχένα, εμφανίζοντας συμπτωματολογία  αυχενικού συνδρόμου.

Συμπτώματα

Στην κύφωση ενηλίκων το πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίο είναι αρκετά δυνατός και επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της κύφωσης είναι:

Ένας ενήλικας μπορεί να έχει λειτουργική κύφωση, η οποία να προέκυψε με την πάροδο του χρόνου και με την κακή στάση του σώματος ή με κάποια μυϊκή αδυναμία που μπορεί να προϋπάρχει από μικρή ηλικία.

Η εμφάνιση του πόνου λοιπόν είναι ο βασικός λόγος που μπορεί κάποιος να αναζητήσει θεραπεία για να βελτιώσει τόσο την εξωτερική εμφάνιση όσο και να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα. Ασθενείς αναφέρουν ότι προκειμένου να μην εμφανίζεται η καμπούρα βελτιώνουν με έντονη προσπάθεια την στάση τους, την οποία αδυνατούν να διατηρήσουν για ώρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση υπάρχει στις γυναίκες με μεγάλο στήθος, το βάρος του οποίου «τραβάει» κι άλλο προς τα κάτω τον θώρακα.

Κλινική εικόνα και διάγνωση κύφωσης

Στην κύφωση παρατηρείται μία συγκεκριμένη εικόνα στο πάνω μέρος του κορμού. Οι ώμοι πέφτουν προς τα εμπρός και κατά το τεστ πρόσθια επίκυψης (Adam’s test) η καμπούρα είναι έκδηλη. Ασθενείς αναφέρουν μεγάλη δυσκολία στην πολύωρη ορθοστασία και γενικότερη δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης.

Στις ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης σε όρθια στάση απεικονίζεται μια κυφωτική γωνία μεγαλύτερη των 45 μοιρών σε συγκεκριμένους σπόνδυλους καθώς επίσης διαπιστώνεται αν υπάρχουν σφηνοειδείς παραμορφώσεις των σπονδύλων, όζοι του Schmorl ή κάποια άλλη εκφυλιστική αλλοίωση. Εκτιμάται επίσης η οβελιαία επαλληλία και τυχόν παραμορφώσεις σε μετωπιαίο επίπεδο (σκολίωση)

Ο έλεγχος με μαγνητικό συντονισμό στους ενήλικους είναι άκρως σημαντικός καθώς μέσα απ’ αυτόν απεικονίζονται κι άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή κάποια σπονδυλική στένωση με πίεση στον νωτιαίο μυελό.

Αντιμετώπιση της κύφωσης

Η ανακούφιση από τον πόνο της κύφωσης και η βελτίωση της στάσης του σώματος, γίνεται μόνο μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο που βασίζεται στην ενεργητική επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην ενδυνάμωση των μυών και συνολικά στην εκπαίδευση υιοθέτησης όλων των διορθώσεων που πρέπει να γίνονται στην καθημερινότητα ενός ατόμου με κύφωση. Οι ασκήσεις αυτές δημιουργούνται αφού ο γιατρός εξετάσεις τις ανάγκες, την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε ατόμου.

Στους ενηλίκους η εφαρμογή κηδεμόνα επιλέγεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. πρόσφατο κάταγμα από οστεοπόρωση). Ο κηδεμόνας σε αυτές τις ηλικίες φαίνεται ότι αντί να ενδυναμώνει, αντιθέτως χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα.

Χειρουργείο

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση και επιλέγεται σε περιπτώσεις που η κύρτωση είναι μεγαλύτερη από 60ο και ο ασθενής έχει επηρεαστεί βαθύτατα από αυτό στην κοινωνική του ζωή.

Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές είναι η οπίσθια σπονδυλοδεσία με οστεοτομίες διόρθωσης κύφωτικής παραμόρφωσης, η σπονδυλοπλαστική – κυφοπλαστική ή η διόρθωση σύνθετων παραμορφώσεων ενηλίκων με αφαίρεση τμήματος της πρόσθιας κολώνας. Από αυτές τις μεθόδους δεν υπάρχει σημαντική μετεγχειρητική δυσκαμψία που να επηρεάζει την καθημερινότητα των ατόμων.

 

Πηγή : starantzis.com