Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κατάγματα Σπονδυλικής Στήλης σε μεγαλύτερες ηλικίες

Από admin 09/06/2018 0 Σχόλια

Οστεοπορωτικά κατάγματα

Τα κατάγματα σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι πολύ συχνά: ξέρουμε σήμερα οτι μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρείς άνδρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στην ζωή τους. Ξέρουμε επίσης ότι άτομα που έχουν υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να υποστούν και άλλο κάταγμα αργότερα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε (πως προλαμβάνονται τα οστεοπορωτικά κατάγματα)
Καθώς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όλοι όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση θα πρέπει να λαβάνουν επαρκή ποσότητα Ασβεστίου (τουλάχιστον 1000mg την ημέρα) και Βιταμίνης D (400 έως 800 μονάδες την ημέρα), να ασκούνται συστηματικά, να αποφεύγουν το κάπνισμα, να περιορίσουν τα αλκοολούχα ποτά και να υποβάλλονται σε φαρμακευτική θεραπεία γιά την οστεοπόρωση.
 

Μύθοι

Συχνά θεωρείται οτι τα οστεοπορωτικά κάταγματα της σπονδυλικής στήλης (καθίζηση σπονδύλων) καθώς και η κύφωση, η ελάττωση του ύψους του σώματος και ο πόνος στη ράχη που προκαλούν είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα της ηλικίας. Αυτό δεν είναι σωστό. Η οστεοπόρωση και κατά συνέπεια τα οστεοπορωτικά κάταγματα της σπονδυλικής στήλης σε μεγάλη ηλικία μπορεί να προληφθεί αν διαγνωσθεί έγκαιρα ενώ σοβαρή οστεοπόρωση με συνέπεια προβλήματα από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβεί και σε άτομα όχι και τόσο μεγάλης ηλικίας.
 

Αλήθειες

Οστεοπορωτικά κάταγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβούν μετά από ατύχημα (π.χ. πτώση στο σπίτι) αλλά και χωρίς εμφανές ατύχημα (π.χ. απλά με το σήκωμα βάρους κατά το καθημερινό νοικοκυριό). Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σοβαρός χρόνιος πόνος, προβλήματα στην κινητικότητα και στην ανεξάρτητη διαβίωση, δύσπνοια ή και δυσκολία στον ύπνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να υπάρξει πρόβλημα συμπίεσης νεύρων ή του νωτιαίου μυελού και κίνδυνος παράλυσης.
Ο ρόλος ενός σύγχρονου κέντρου παθήσεων σπονδυλικής στήλης
Αν, δυστυχώς, συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα τότε ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ειδικό κέντρο όπου υπάρχει η εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες για την σωστή διάγνωση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος καθώς και να υπάρξει πρόνοια γιά να αρχίσει ο ασθενής θεραπεία για την οστεοπόρωση του όταν θα έχει αντιμετωπιστεί το κάταγμα του.
Συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος επιτυγχάνεται με τη χρήση ορθοπεδικών ζωνών ή κηδεμόνων κορμού.
 

Σπονδυλικά κατάγματα – γενικά στοιχεία

  • Συνήθως ασυμπτωματικά ( 2/3)
  • Συμπτωματικά για 4-6 εβδομάδες
  • Επιμονή ισχυρού άλγους πέραν αυτού-εναλλακτική διάγνωση
  • Κύφωση

-ενδεικτική πολλαπλών σφηνοειδών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης ( το σπονδυλικό σώμα παίρνει την μορφή σφήνας )

-προβολή κοιλίας

-αυχεναλγία

-περιορισμός αναπνοής

-δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες-σκύψιμο, ανύψωση, μαγειρική, κάθοδο σε σκάλα.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω η κύρτωση του κορμού προς τα εμπρός, κύφωση .

 


Πηγή : backcare.gr

 

Αφήστε Σχόλιο