Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα αίτια που τα άκρα μας (χέρια και πόδια) νοιώθουν ευαισθησία στο κρύο και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή κινητοποιούνται τα υποθαλαμικά θερμορυθμιστικά κέντρα, αυτόνομες νευρικές οδοί και ειδικές ορμόνες όπως η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, έτσι ώστε να αυξηθεί ο μυϊκός τόνος, να παραχθεί ρίγος, να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός και να γίνουν αλλαγές συμπεριφοράς (επί παραδείγματι το άτομο νοιώθει ότι κρυώνει και ντύνεται ζεστά) που βοηθούν το σώμα να εξοικονομήσει την απαιτούμενη θερμότητα.

Στην διαδικασία προσαρμογής στο κρύο συμμετέχουν σύνθετοι νευρικοί αγγειακοί και ορμονικοί παράγοντες. Όταν η προσαρμογή στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι ατελής προκύπτει το αίσθημα των κρύων άκρων ή η δυσανεξία στο κρύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσανεξία στο κρύο είναι τόσο ισχυρή που υπάρχει μεταβολή του χρώματος της περιοχής του σώματος που εκτίθεται στο κρύο. 

Ενίοτε υπάρχει αγγειοσυσπαστική διαταραχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ωχρότητα κατά την έκθεση σε κρύο περιβάλλον με προοδευτική ανάπτυξη κυάνωσης, λόγω κακής αιμάτωσης (σύνδρομο ρεινό). Η σοβαρή δυσανεξία στο κρύο σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα δακτύλων, λόγω κακής αιμάτωσης.

Η αιτιολογία μπορεί να είναι ιδιοσυγκρασιακή ή δευτεροπαθής λόγω υποκείμενου παράγοντα ή νοσήματος.

Οι γυναίκες λόγω των έντονων ορμονικών αλλαγών κατά την διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου παρουσιάζουν μεγαλύτερη θερμορυθμιστική αστάθεια και συχνότερα κρύα άκρα ή ευαισθησία στο κρύο.

Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

•     Οι ηλικιωμένοι

•     Οι εργαζόμενοι σε ψυχρό περιβάλλον (π.χ. ναύτες)

•     Οι ασχολούμενοι με ορισμένα αθλήματα (π.χ. σκιέρ, ορειβάτες)

•     Τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι πιο κοινοί υποκείμενοι παράγοντες και νοσήματα που δύνανται να προκαλέσουν ευαισθησία στο ψύχος είναι η αναιμία, ο υποσιτισμός, η υπόταση, το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι λοιμώξεις, διαβήτης, οι διαταραχές ενδοκρινών αδένων, τα νευρολογικά νοσήματα (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Parkinson), η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια. Τα δερματικά νοσήματα (π.χ. ψωρίαση), οι παθήσεις αγγείων, τα καρδιακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, τα εγκαύματα, φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, κατάχρηση αλκοόλ).

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε δυσανεξία στο κρύο:

•     Η συστηματική άσκηση βοηθάει τον μηχανισμό της φυσικής θερμογένεσης.

•     Ακολουθήστε καλή διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα λαχανικά όσπρια άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα και αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Οι στερητικές δίαιτες αυξάνουν την θερμορυθμιστική αστάθεια και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

•     Συνιστώνται ζεστές κάλτσες και χρήση φανέλας.

•     Η καλή ψυχολογία αμβλύνει τα συμπτώματα. Συνιστώνται τεχνικές χαλάρωσης.

•     Η σωστή ιατρική αιτιολογική θεραπεία μετά από άμεση και σοβαρή ιατρική εξέταση, είναι επιβεβλημένη για την χορήγηση σωστής αιτιολογικής θεραπείας.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

youtube: Η πρόληψη σε video
twitter: twitter.com/amoschovaki

e-mail: amoschovaki@yahoo.gr 

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

Θέματα ΥγείαςFrequent MedicaI DisordersΠυρετός - ΛοιμώξειςΔιαβήτηςΥψηλή Πίεση,Εναλλακτική ΙατρικήΧοληστερίνη - ΤριγλυκερίδιαΤαξίδια και ΥγείαΝέα Γρίπη ,Παγκόσμιες Ημέρες ΥγείαςΣτυτική Δυσλειτουργία και Οργανικές Σεξουαλικές Διαταραχές,Χρόνια Κόπωση

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline