Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τι είναι το λεμφοίδημα και πώς αντιμετωπίζεται;

Από admin 03/07/2017 0 Σχόλια

Το λεμφοίδημα είναι η διόγκωση ενός μέρους του σώματος εξαιτίας ανώμαλης συσσώρευσης της λέμφου. Μπορεί να είναι πρωτογενές (συχνότερα στις γυναίκες στα κάτω άκρα) ή δευτερογενές (από τραυματισμό ή και διακοπή της κυκλοφορίας της λέμφου π.χ. επεμβάσεις μαστού). Το λεμφοίδημα όμως είναι θεραπεύσιμο, και όσο πιο σύντομα ανιχνευθεί τόσο πιο εύκολα θα ελεγχθεί.
Εκτός από το αίμα που κυκλοφορεί στις αρτηρίες και τις φλέβες, στο σώμα υπάρχει επίσης ένα δεύτερο υγρό που κυκλοφορεί με ανάλογο τρόπο, η λέμφος. Η λέμφος είναι ένα άχρωμο, διαφανές υγρό που παράγεται ανάμεσα στους ιστούς σε όλο το σώμα και κυκλοφορεί μέσα σε ειδικά αγγεία που ονομάζονται λεμφαγγεία. 
Το λεμφοίδημα είναι μια διόγκωση ενός μέρους του σώματος εξαιτίας ανώμαλης συσσώρευσης της λέμφου και μπορεί να είναι πρωτογενές (συχνότερα στις γυναίκες στα κάτω άκρα) ή δευτερογενές (από τραυματισμό ή και διακοπή της κυκλοφορίας της λέμφου π.χ. επεμβάσεις μαστού). Παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του λεμφοιδήματος είναι οι μολύνσεις, η παχυσαρκία, ο στατικός τρόπος ζωής, τα στενά ρούχα ή τα κοσμήματα, εκτεταμένες προσθετικές επεμβάσεις στήθους, συνδυασμοί χειρουργικών επεμβάσεων και ακτινοβολίας, μετεγχειρητικές φλεγμονές και μεταστάσεις. Αν και είναι μία χρόνια και προοδευτική κατάσταση, μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με σωστή διαχείριση και εφαρμογή ορισμένων βασικών κανόνων. Συχνά προκαλεί αισθητική παραμόρφωση, ψυχολογική φόρτιση, επαναλαμβανόμενα επεισόδια μολύνσεων και -σπάνια- περιπτώσεις κακοήθους εκφυλισμού. Οι σοβαρές περιπτώσεις συνδέονται με παχυδερμία, σκλήρυνση του άκρου, διαρροή λέμφου και υπερδιόγκωση (ελεφαντίαση).
Η αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος ορίζεται ως ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία (CDT: Complete Decongestive Therapy) και περιλαμβάνει:

  • Μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης (MLD: Manual Lymph Drainage), η οποία έχει συγκεκριμένες αντενδείξεις, όπως π.χ. μη ελεγχόμενη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ελαστική περίδεση.
  • Προστασία δέρματος.
  • Κινησιοθεραπεία – ασκησιολόγιο.
  • Ανάρτηση σκέλους.
  • Πρεσσοθεραπεία με συσκευή.

Αφήστε Σχόλιο