Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τι είναι η τενοντίτιδα Αχιλλείου και πως προκαλείται.

Από orthomedicare 05/12/2019 0 Σχόλια

Είναι γνωστός σε εμάς ο Αχιλλέας και το γεγονός ότι το μόνο τρωτό του σημείο ήταν η "Αχίλλειος πτέρνα". Τι είναι λοιπόν η πτέρνα και κατ΄ επέκταση ο Αχίλλειος τένοντας; Πτέρνα ονομάζουμε το πίσω μέρος του ποδιού ή της πατούσας μας. Είναι εκεί όπου συγκεντρώνεται το περισσότερο βάρος της στήριξης του σώματός μας. Για να μπορούμε όπως να περπατάμε, να κινούμαστε και να ισορροπούμε θα πρέπει τα οστά που βρίσκονται εκεί και μας στηρίζουν να ενώνονται μεταξύ τους. Υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο Αχίλλειος τένοντας που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενώνει την πτέρνα με τον υποκνημίδιο και τον γαστροκνήμιο που είναι τα κόκαλα πάνω από το πέλμα μας.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η "υπηρεσία" του Αχίλλειου τένοντα όσο αφορά την στήριξή μας. Λόγω όμως της θέσης του και του γεγονότος ότι πολύ συχνά κακοποιείται μπορεί να πάθει τενοντίτιδα ή ακόμη και ρήξη (ολική ή μερική). Η τενοντίτιδα Αχιλλείου είναι συνήθως φλεγμονή του τένοντα που προκαλεί ισχυρό πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού στην περιοχή της πτέρνας. Απ' την άλλη μεριά μια ρήξη του Αχίλλειου τένοντα είναι ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές ακόμη και διακοπή των λειτουργιών του. Με απλά λόγια αν τραυματιστούμε σε σημείο να πάθουμε ρήξη του Αχίλλειου τένοντα τότε όχι μόνο δεν θα μπορούμε να περπατήσουμε σωστά αλλά ούτε και να στηριχθούμε στο πόδι που έχει το πρόβλημα. Είναι επίσης σίγουρο ότι η ρήξη Αχίλλειου τένοντα αλλά και η τενοντίτιδα Αχιλλείου συνοδεύονται από ισχυρούς πόνους στην περιοχή της πτέρνας.

Συμπτώματα της τενοντίτιδας Αχιλλείου

Μπορεί να μην δείχνει ότι η τενοντίτιδα Αχιλλείου είναι κάποια πολύ σοβαρή πάθηση αλλά όποιος πάσχει από αυτήν έχει ισχυρούς πόνους στην περιοχή της φτέρνας και γάμπας, συχνά οίδημα καθώς και ένα αίσθημα "σκληρότητας" του Αχίλλειου τένοντα. Όταν γίνεται ακροστασία στα δάκτυλα των ποδιών, όπως και κατά τη διάταση του τένοντα, οι πάσχοντες από τενοντίτιδα Αχιλλείου έχουν φοβερούς πόνους. Οι πόνοι επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το βάδισμά μας καθώς και την ισορροπία μας. Τέλος τα άτομα που πάσχουν από τενοντίτιδα Αχιλλείου πολύ συχνά έχουν μειωμένο εύρος της ραχιαίας κάμψης της ποδοκνημικής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σωστό βάδισμα.

Θεραπεία τενοντίτιδας Αχιλλείου

Οι συνήθεις θεραπείες για την τενοντίτιδα Αχιλλείου περιλαμβάνουν φυσικοθεραπείες μέσω ηλεκτροθεραπείας, με την χρήση υπερήχων, με μαλάξεις της περιοχής, με διαθερμίες στην περιοχή, με θεραπεία laser, με μαγνητοθεραπεία, με παγοθεραπεία ακόμη και με βελονισμό. Οι θεραπείες φυσικά διαφέρουν και εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και την κρίση του φυσιοθεραπευτή. Τα αποτελέσματα καθώς και η χρονική περίοδος εφαρμογής τους είναι και αυτά διαφορετικά ανάλογα με την περίπτωση. Ο σκοπός της αποκατάστασης της τενοντίτιδας Αχιλλείου και έργο του φυσιοθεραπευτή σας είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή σας στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από τον χρόνο που υπάρχει η φλεγμονή. Όσο πιο χρόνια είναι η φλεγμονή της Αχιλλείου τενοντίτιδας τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την ίασή της.

Τενοντίτιδα Αχιλλείου: Δύσκολη αλλά θεραπεύσιμη υπόθεση

Όπως είδαμε η τενοντίτιδα Αχιλλείου έχει διάφορα συμπτώματα και μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι η θεραπεία της τενοντίτιδας Αχιλλείου δεν χρειάζεται να πάρει πάρα πολύ χρόνο και δεν χρειάζεται ακριβά εξεταστικά κέντρα και ιδιαίτερες φυσιοθεραπείες. Είναι μια σχετικά εύκολη θεραπεύσιμη υπόθεση που γιατρός και ιδιαίτερα ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί πάντα να σας βοηθήσει. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γίνει η θεραπεία άμεσα και να μην αφήσετε να περάσει χρόνος μια που πρόκειται για φλεγμονή. Η τενοντίτιδα Αχιλλείου πρέπει να θεραπευθεί άμεσα γιατί αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα και όσο αφορά τον πόνο αλλά και όσο αφορά την απώλεια στήριξης και δυσκολίας εκτέλεσης καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πηγή : www.medonline.gr

Αφήστε Σχόλιο