Σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση, είναι πολύ συνήθη τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη. Τα κατάγματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από ελάχιστη καταπόνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς με βαριά οστεοπόρωση μπορεί να εμφανίσουν κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ακόμη και μετά από άρση μέτριου βάρους, σκύψιμο, απότομες κινήσεις ή και βήχα.

Ο πόνος στην παθούσα περιοχή είναι το κυριότερο σύμπτωμα. Μερικές φορές εμφανίζεται καθυστερημένα συγκριτικά με τη στιγμή της κάκωσης και πολλές φορές ο ασθενής δε θυμάται κάποιο συγκεκριμένο τραυματισμό. Μπορεί να είναι πολύ έντονος και περιορίζει τις κινήσεις του ασθενούς. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο ασθενής αποφεύγει να ξαπλώνει σε ύπτια θέση λόγω του πόνου από την πίεση στο σημείο του κατάγματος.

 

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση οστεοπορωτικών καταγμάτων μπορεί να είναι γονιδιακοί ή να υφίσταται ανεπάρκεια των γενετικών ορμονών. Η κατάχρηση καπνού, αλκοόλ, οι ακατάλληλες δίαιτες και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα είναι παράγοντες που επίσης συντελούν. Οι γυναίκες πάσχουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι τα συχνότερα και συμβαίνουν κυρίως στις γυναίκες, συχνά με την άσκηση μικρής βίας.

Η πιο συχνή θεραπεία είναι η συντηρητικήΑυτή περιλαμβάνει μία περίοδο κατακλίσεως και στη συνέχεια, τη χρήση διάφορων βοηθημάτων όπως κηδεμόνες και ζώνες, για περίπου τρεις μήνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που υφίσταται ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν και ένα ακόμη, και επομένως, είναι αναγκαία η σωστή αντιμετώπιση καταγμάτων πριν οι ασθενείς αυτοί  οδηγηθούν σε «κατάρρευση» της σπονδυλικής στήλης.

 

Πηγές

  • neurosurgeon-thessaloniki.gr
  • iatriko.gr