Η κύστη Baker είναι κύστη που βρίσκεται στην ιγνυακή κοιλότητα, στο πίσω μέρος του γόνατος. Τις περισσότερες φορές μία αντίστοιχη κύστη είναι μικρή και ανώδυνη και δεν γίνεται καν αντιληπτή. Κάποιες φορές, ωστόσο, η κύστη αυτή μεγαλώνει υπερβολικά και γίνεται επώδυνη για τον ασθενή, οπότε απαιτείται η θεραπεία της.

Τι την προκαλεί;

Η κύστη στην ιγνυακή κοιλότητα μεγαλώνει εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης αρθρικού υγρού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν προκαλείται φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος. Οι βασικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή είναι:

Συμπτώματα και Διάγνωση

Όταν η κύστη συσσωρεύσει αρκετό υγρό, τότε προκαλεί δυσκολία στην κάμψη, πόνο και ευαισθησία όταν το σημείο πιέζεται. Μερικές φορές ενδέχεται να υπάρχει και το αίσθημα του μουδιάσματος σε όλο το πόδι.
Μία ευμεγέθης κύστη προβάλλει προς τα έξω στο πίσω μέρος του γόνατος, γεγονός που οδηγεί το γιατρό να υποθέσει την ύπαρξή της. Η οριστική διάγνωση της πάθησης γίνεται με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης Baker, εφόσον η μαγνητική δεν δείξει σοβαρή βλάβη στην άρθρωση, μπορεί να είναι συντηρητική με τοποθέτηση πάγου και φυσικοθεραπεία. Εφόσον η κύστη προκαλεί στον ασθενή έντονο πόνο, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει την αφαίρεση του αρθρικού υγρού από την κύστη και τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου, όπως η κορτιζόνη. Σε σοβαρές περιπτώσεις η θεραπεία ενδέχεται να απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Η φυσικοθεραπεία και η χρησιμοποίηση ειδικών ναρθηκών γόνατος όπως οι
επιγονατίδες μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή τόσο στη μείωση του πόνο και του οιδήματος όσο και στην ενδυνάμωση των μυών του γόνατος.

 

Πηγή : www.physionow.gr