Είναι ευρέως γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η άσκηση και τα σωστά ορθοπεδικά βοηθήματα στην πρόληψη αλλά και στην βραδεία εξέλιξη της Άνοιας στα πρώτα στάδια της νόσου (National Institute on Aging, 2012). Ως γνωστόν, στο τελικό στάδιο αυτής της ασθένειας, ο ασθενής αδυνατεί να ελέγξει τις κινήσεις του, παρουσιάζει αδυναμία να περπατήσει, να καθίσει και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μονίμως κλινήρης (Timo Erkinjuntti et al, 2000). Ο ρόλος λοιπόν των φυσικοθεραπευτών και σε αυτή τη περίπτωση , είναι πολύ σημαντικός.

 

Αρχικά ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που, γνωρίζοντας  τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, μπορεί να προτείνει το  κατάλληλο βοήθημα βάδισης – μπαστούνι, πι ή αναπηρικό αμαξίδιο  - με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση του ατόμου   με άνεση και λειτουργικότητα. Ο φυσικοθεραπευτής επίσης είναι υπεύθυνος να αποτρέψει και να διαχειριστεί τη μείωση της μυϊκής μάζας των ασθενών και προσπαθώντας επίσης να αποφύγει τον περιορισμό κίνησης των αρθρώσεων διατηρώντας το εύρος κίνησης του ατόμου υποδεικνύοντας το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης. Επιπροσθέτως, συμβάλει σημαντικά στην εκπαίδευση τους φροντιστών σε γενικά θέματα σχετικά με την φροντίδα του ατόμου. Κάποια από αυτά είναι η ενημέρωση των φροντιστών σχετικά με την ασφαλέστερη διαμόρφωση του χώρου όπου διαμένει ο ασθενής, η πρόταση για χρήση των σωστών βοηθημάτων για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ατόμου όπως πχ βοηθήματα τουαλέτας – μπάνιου κτλ. και τέλος η υπόδειξη σωστής τοποθέτησης ή πιο απλά θέσης του ασθενούς στο κρεβάτι για αποφυγή οιδήματος αλλά και κατακλίσεων  (Alzheimer Society of Canada , 2016).

 Ένας πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο ο Φυσικοθεραπευτής   μπορεί να βοηθήσει  είναι τα αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό   επιτυγχάνεται με ειδικούς χειρισμούς (πλήξεις, δονήσεις κτλ.) κι   έτσι παροχετεύεται ,δηλαδή ‘’καθαρίζει’’,  το βρογχικό δέντρο από   τις εκκρίσεις, ενισχύοντας την καλύτερη λειτουργεία του διαφράγματος. Άλλος ένας τρόπος που η επιστήμη της φυσικοθεραπείας είναι ικανή να βοηθήσει τους ασθενείς τελικού σταδίου Alzheimer είναι η θεραπευτική μάλαξη. Με αυτό τον τρόπο , οι θεραπευτές, στοχεύουν στην πρόληψη των προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και στη χαλάρωση των ‘’σφιγμένων’’ μυών (PT protocol for bedridden patients, 2019).

 

Βασίλειος Καραγιάννης, Φυσικοθεραπευτής M.Sc.

 

 

 

References

- Assessing Risk For Alzheimer’s Disease – Current Strategies For Preventing Alzheimer’s Disease. (National Institute On Aging)

-Timo Erkinjunttid, Inzitaril, Pantonia, Wallinp, Scheltensk, Rockwoodg, C. Roman, H. Chuid, W. Desmond. 'Research Criteria For Subcortical Vascular Dementia In Clinical Trials', Advances In Dementia Research Pp 23-30 Springer, Vienna (2000)

-The Progression Of Alzheimer’s Disease - Overview; Early Stage; Middle Stage; Late Stage; And End Of Life Information Sheets. Alzheimer Society Of Canada (2016)

- Training Of Physiotherapists And Doctors In Hospitals Pt Protocol For Bedridden Patients Https://Static.Aminer.Org/Pdf/Pdf/000/355/038/Therapy_Of_Bedridden_Patients.Pdf